Hotel Grape Town, Zielona Góra, lubuskie

Wyjazdy integracyjne

Według badań Klubu Menedżerów HR (opublikowanych w Pulsie HR, badanie na próbie 800 pracowników HR) Training Projects oferuje najlepsze w Polsce szkolenia team building i wyjazdy integracyjne.

Powierz nam przygotowanie wyjazdu dopasowanego do potrzeb Twoich pracowników, przeprowadzenie oryginalnej gry lub scenariusza team building, oraz rezerwację hotelu…

Wyjazdy integracyjne – więcej…

IWONA PIGA

Doświadczony menedżer sprzedaży, trener i handlowiec. Znawca sektora FMCG i pracy z sieciami dystrybucji. Pracowała w Welli, Procter&Gamble, Thalgo. Od 2005 roku prowadzi szkolenia biznesowe, szkolenia zamknięte poprzez symulacje biznesowe, a także wyjazdy integracyjne. Kierowała kilkudziesięcioma projektami team building, dla grup od 8 do 300 osób. Posiada certyfikację Polskiego Stowarzyszenia Trenerów Outdoor w zakresie prowadzenia szkoleń outdoor i wyjazdów integracyjnych. Prywatnie żeglarz, turysta i narciarz.

RAFAŁ SZCZEPANIK

Prezes Training Projcts. Od 12 lat prowadzi szkolenia biznesowe, wyjazdy team building i gry symulacyjne. Jest doświadczonym menedżerem: współzałożyciel portalu Pracuj.pl, przez sześć lat był jego wiceprezesem. Pracował też w Danii i Gwatemali. Został uznany za jednego z czterech najlepszych polskich trenerów w kategorii „gry symulacyjne” (ranking firm szkoleniowych magazynu Profit i KPMG).

Prezes Polskiego Stowarzyszenia Trenerów Outdoor, które szkoli i certyfikuje trenerów team building. Autor jedynej polskiej książki poświęconej organizacji wyjazdów team building i integracyjnych dla firm („Budowanie zespołu”). Instruktor wspinaczki. Prywatnie podróżnik i alpinista – pierwszy Polak, który zdobył oba bieguny i himalajski ośmiotysięcznik. Wspiął się też na najwyższe szczyty Andów i Alp, brał udział w wyprawach na wszystkich kontynentach.

RENATA WASYLÓW

Certyfikowany Trener Biznesu i Coach ICF, trener w zakresie umiejętności osobistych i menedżerskich. Wcześniej pracowała jako Brand Manager i Trade Marketing Manager w Reckitt Benckiser i Michelin. Zarządzała takimi markami jak: Michelin, Vanish, Air Wick, Bryza, Strepsils, Nurofen. Jest też skutecznym menedżerem projektów. Doświadczenie z pracy w korporacjach, w powiązaniu z uniwersytecką wiedzą na temat finansów, pozwala jej na pracę trenera, coacha i konsultanta. Specjalnością Renaty jest coaching dotyczący przywództwa, tworzenia zespołów, komunikacji, motywacji i zarządzania. Pracuje w trzech językach: polskim, angielskim i rosyjskim.

JAROSŁAW FIGIEL

Doświadczony menedżer, od wielu lat prowadzi szkolenia z zarządzania zespołami i firmą oraz symulacje biznesowe i gry menedżerskie. Właściciel agencji trekkingowej Exploruj.pl. Przez wiele lat – jako menedżer sprzedaży – współtworzył sukces firmy Coca-Cola w Polsce. Zbudował silną pozycję firmy w centrach turystycznych południa kraju. Wdrażał nowoczesne strategie sprzedaży do kanałów immediate consumption. Ma wieloletnie doświadczenie w zarządzaniu dużymi strukturami sprzedaży i dystrybucji FMCG. Od kilku lat prowadzi szkolenia biznesowe związane z zarządzaniem zespołem, budowaniem zespołów, motywowaniem, oraz technikami sprzedaży i negocjacji. Instruktor wspinaczki, przewodnik tatrzański, były ratownik TOPR. Certyfikowany trener outdoor (certyfikacja Polskiego Stowarzyszenia Trenerów Outdoor)

WITOLD MOCKAŁŁO

Doświadczony trener szkolący handlowców i szefów. Menedżer najwyższego szczebla z dwudziestoletnim stażem – wprowadził z sukcesem na polski rynek cztery firmy zagraniczne, zarządzał wieloosobowymi zespołami, koordynował projekty promocji sprzedaży. Od 15 lat prowadzi szkolenia warsztatowe z zakresu kompetencji menadżerskich i handlowych – zarządzania zespołami, budowania autorytetu szefa, motywowania, komunikacji, pracy przedstawiciela handlowego, sprzedaży i negocjacji w biznesie. Od 15 lat zajmuje się coachingiem. Uczestnik The Coaching Academy London. Członek Polskiego Towarzystwa Trenerów Biznesu.

KATARZYNA KOWALSKA

Przez 8 lat pracowała w Rettig Heating Sp. z o.o., przechodząc przez wszystkie szczeble kariery, od finansów po HR. Ukoronowaniem jej kariery było aktywne uczestnictwo w budowaniu i wdrażaniu strategii personalnej dla wszystkich firm należących do Rettig Heating Group w Europie. Pracowała też jako Dyrektor Personalny w Saint Gobain Isover Polska. Od kilku lat prowadzi szkolenia biznesowe oraz wyjazdy integracyjne oparte o gry szkoleniowe. Autorka dwóch książek na temat coachingu. Prywatnie wielbicielka domowego ogniska, spacerów po lesie i podróżowania w nieznane.

OLAF FLAK

Były pracownik centrali Forda w Niemczech i ING w Katowicach. Doktor zarządzania, przedsiębiorca internetowy. Od 10 lat prowadzi szkolenia i projekty doradcze..

MARIUSZ KĘDZIERKSI

Przez wiele lat pracował jako szef działu szkoleń, a wcześniej trener i coach handlowców w firmie Cersanit. Współtwórca systemu oceny i rozwoju pracowników w grupie Cersanit/Opoczno. Kierował zespołem trenerów wewnętrznych wspomagających sprzedaż, ma też własne doświadczenie w sprzedaży b2b. Jako trener prowadzi szkolenia miękkie i handlowe. Członek Polskiego Towarzystwa Trenerów Biznesu. C. Skuteczna sprzedaż bez manipulacji.”

Czterogwiazdkowy, średniej wielkości hotel oferujący bardzo przyzwoity poziom usług adekwatnie do kategorii. Położony na obrzeżach Zielonej Góry. Hotel o charakterze rekreacyjno-biznesowy,  utrzymany w nowoczesnej aranżacji, bardzo dobre miejsce na szkolenie nawet dla kilku grup (a w tym też dla dużych grup). Bardzo dobra kuchnia i obsługa. W wolnym czasie możemy skorzystać z największego w regionie SPA z kompleksem saun, grotą solną i lodową, jacuzzi… Dodatkową wieczorną atrakcją może być własna 8- torowa kręgielnia. 

Ocena pokoi

Hotel oferuje 65 zadbanych, dużej wielkości pokoi (minimum 22m2), w typowo czterogwiazdkowym standardzie, z wygodnymi łóżkami i meblami oraz dużym telewizorem LCD. Pokoje wyposażone w klimatyzacje, a także serwis kawowy.  Łazienki przestronne, zadbane i nowoczesne. Posiadają kabiny prysznicowe, jednak w apartamentach znajdują się także wanny z hydromasażami. 

Ocena sal konferencyjnych

Hotel ma sześć sal konferencyjnych o różnej wielkości. Wszystkie są widne, klimatyzowane z dobrą wygłuszającą wygładziną, wyposażone w nowoczesny sprzęt audiowizualny wysokiej rozdzielczości. Najmniejsza z nich, sala Merlot, może pomieścić 20 osób, w zależności od ułożenia krzesełek i stanowić dobre miejsce na spotkania biznesowe. Sala Cava jest przeznaczona dla około 60 osób – zaletą tego miejsca są osobne wejścia, dzięki czemu osoby korzystające z sali nie muszą przechodzić przez główną recepcje hotelu. Sale konferencyjne Muscat oraz Riesling można połączyć w jedną większą uzyskując powierzchnię ponad 300m2. Takie połączenie umożliwia organizacje szkoleń menedżerskich nawet dla 500 osób. Na co dzień sale są oddzielone przesuwną ścianką. Zlokalizowanie sal na parterze ułatwia dostęp do nich osobom niepełnosprawnym.

Ocena obsługi

Szybka, sprawna, profesjonalnie realizująca wszelkie życzenia. Wszystkie ustalenie sprzed szkolenia były doskonale spełnione, a każda prośba skierowana w trakcie szkolenia – od razu i z uśmiechem spełniona.

Minusy i zagrożenia

Hotel jest położony na uboczu Zielonej Góry i to jest jego zarówno zalet jak i wadą. Budynek jest otoczony z jednej strony lasem ale z drugiej osiedlem mieszkaniowym. To nie jest obiekt, w którym doświadczymy ciszy, kameralności czy odcięcia od świata. Brak przestrzeni na aktywności outdoorowe na świeżym powietrzu. W hotelu znajdują się dodatkowe, wolne przestrzenie do wykorzystania dla gier szkoleniowych.


Wielkość hotelu*: średni

Charakter lokalizacji**:  w mieście

Standard***:  komfortowy

Komentarze wyłączone.